Támogatások

Zaj- és rezgés-diagnosztikai cella, illetve IPAR 4.0 karbantartási rendszer fejlesztése

2018. okt. 26.
A Vesz-Mont 2000 Kft. és a Silver Frog Kft. konzorciumban sikerrel pályázott az “Új típusú zaj- és rezgés-diagnosztikai rendszer kifejlesztése LDV (Laser Doppler Vibrometer) szenzor és gyártó rendszerek minőségbiztosítási, illetve intelligens karbantartási módszereinek alkalmazásával” című projekt támogatására. A 203,45 millió forint vissza nem térítendő támogatást elnyert projekt a Széchenyi 2020 program keretén belül valósult meg, befejezésének dátuma 2018.10.26.
 
A fejlesztés eredményeképpen a Vesz-Mont 2000 Kft. létrehozott egy kompakt, automata gyártósorba könnyen integrálható lézeres vibrométeres egységet (cella), melyet az általunk tervezett és legyártott különálló célgépekbe, gyártósorokba tervezünk beépíteni. A létrejött termék értékesíthető lesz közvetlenül az autógyártóknak gyártósori ellenőrzésekre és a beszállítók termékeinek ellenőrzésére is. Végeredmény – egy mérőlaborba tervezett kabin tapasztalatait felhasználva – egy palettás gyártósorba integrálható, lézeres vibráció mérésre alkalmas berendezés, ami ipari körülmények között képes mérni és analizálni.
Továbbá a konzorciumi partner Silver Frog Kft. felügyelete alatt elkészült a Hibrid CMMS (számítógépes karbantartás-menedzsment rendszer) és egy hozzá illeszthető gyártósori monitoring. A Hibrid CMMS egy teljesértékű, prediktív karbantartás-menedzsment rendszer, ami képes az illesztett gyártócellákból és -sorokból közvetlenül kinyert adatokat is felhasználni a karbantartások optimalizálása és a gyártói hatékonyság növelése érdekében. Számszerűsíthető eredményeink az OEE mutató 10-15%-os, az MTTR 10%-os javulása; a riportok elkészítésének időigénye 70%-kal csökken.
A projekt megvalósításában a két konzorciumi tag saját alkalmazásban álló munkatársai vettek részt, összesen 4+6 fő kutatómérnök és 2 fő technikus/kisegítő. Ipari kutatásként közel 80 emberhónap kutatómérnöki munkát végeztünk. A kísérleti fejlesztési szakaszban pedig közel 160 hónap kutatómérnöki és 34 hónap technikusi/projekt asszisztensi munkát valósítottunk meg A projektmegvalósítás időtartama 24 hónap volt. A végeredmény egy lézer vibrométeres cella és ezzel együttműködő, de önállóan is piacképes prediktív karbantartás menedzselő szoftver (Hibrid CMMS) lett.
 
Nemesvámos, 2018. október 26.
 
A projektről bővebb információt a www.veszmont.hu oldalon olvashatnak.